Geek meet #15

După mai multe tentative nereușite, am reușit să ajung și eu, în sfârșit, la o întâlnire GeekMeet. Pot spune că mi-a plăcut și o să mai particip la următoarele.

Prezentări

Prima prezentare, cea a lui Călin, a fost despre Dev Challenge. Personal mi-a plăcut, deși este posibil să fiu subiectiv (având în vedere că am participat la DevChallenge). A reușit să treacă în revistă toate lucrurile esențiale.

Cea de doua prezentare despre Geeking at Google, nu sunt prea multe de povestit. Majoritatea lucrurilor prezentate erau foarte previzibile, având în vedere că toată lumea știe cum se arată birourile Google. Aș fi preferat să aflu mai multe despre modulul lor de lucru, tehnologii folosite sau alte picanterii de genu’. Singurul lucru care mi s-a părut interesant, și nu îl știam, era faptul că lucrează în echipe relativ mici (3 oameni). Se pare că ideile împărtășite de Jason Fried se aplică și la ei în companie. Îi admir pentru ce au reușit să facă, și pentru faptul că au avut șansa de a lucra cu cei de la Google. Sper ca data viitoare să vină cu detalii mai geeky.

Sesiunea de pitching pentru GeekMeet24

Întâlnirea GeekMeet24 de anul acesta se pare că va fi găzduită de către cei de la coworkTM. Au prezentate pentru selecție 3 proiecte:

  • campanie pentru direcționarea celor 2% pentru un ONG din Timișoara
  • biblioteca virtuală (Biblioteca Județeană Timiș)
  • sistem de tracking pentru furturile de biciclete

Din păcate pentru primul proiect prezentat, nu este încă clar ce presupune partea de dezvoltare, acolo trebuie definită mai întâi strategia de comunicare. Sper însă că o să se găsescă ceva ideei care să-i ajute cu promovarea, și dacă e să se implementeze ceva (aplicație Facebook, site, aplicație pentru smartphone-uri etc), o să mă ofer cu plăcere.

Cea de-a doua prezentare, a fost foarte bine pusă la punct, și clară. Pe scurt, Biblioteca Județeană vrea să pună la dispoziția internauților, mai multe materiale în format electronic (materiale pregătite pentru proiectul Europeana). Ei pun la dispoziție fișierele cu documentele în format electronic, este nevoie de o interfața prietenoasă pentru browsing și căutare în documente.

Sistemul de tracking pentru biciclete este și el un proiect foarte interesant. Însă nu se știe încă cum anume o să fie implementată ideea și interacțiunile cu vizitatorii. Sunt foarte multe idei care se pot implementa, rămâne de văzut în ce direcție se va merge cu dezvoltarea și cum va fi primit de către public.

Aștept cu mare interes să se decidă ce proiecte vor fi selectate și să mă înscriu pe lista participanților.

SCRUM

Wikipedia zice:

Scrum is an iterative, incremental methodology for project management often seen in agile software development, a type of software engineering.

Although Scrum was intended for management of software development projects, it can be used to run software maintenance teams, or as a general project/program management approach

Iar pentru cei interesaţi, am dat şi de un video explicativ pe DZone:

Productivitatea la muncă şi paradigmele sistemului educaţional

Cele două filme nu au neapărat legătură între ele, însă ambele mi s-au părut interesante, şi meritau menţionate.

De ce lumea nu prea lucrează la birou

Jason Fried, tipul de 37 signals despre care am mai amintit aici, explică de ce oamenii nu sunt foarte productivi la locul de muncă.  De asemenea, am găsit şi un video despre 37 signals unde Jason descrie modul de lucru la ei în birou.

RSA Animate – Paradigmele sistemului educaţional

Cei de la RSA Animate sunt cei care au şi clipul intitulat The surprising truth about what motivates us. De data aceasta vorbesc despre sistemul nostru educaţional, care este foarte învechit ca şi mentalitate.

via IM & Google Reader

Colaborare nu înseamnă întrerupere

Un video interesant văzut la Radu Ceucă pe blog.

Idei esenţiale:

  • colaborare nu înseamnă întrerupere
  • produsele de calitate sunt făcute de către echipe mici
  • nu poţi avea şi colaborare şi control
  • şendiţele sunt simptome ale problemelor (cu cât ai mai multe şedinţe, cu atât ai mai multe probleme)

Pentru cei care nu ştiţi de 37 signals, ei sunt cei care au construit basecamp.

via Radu B.