Web – usability

Post scris pentru concursul organizat de www.cipy.ro.

La începuturile “carieri” mele ca webdeveloper îmi făceam veacul pe phorum.ro. Acolo am auzit prima oara de usability şi de seo. Între timp m-am documentat mai intens cu tot felul de articole ce veneau ca recomandări din partea Google-ului când îl întrebam despre aşa ceva.

Ce am înţeles eu în legătură cu usability în anii care au trecut de atunci, şi în care am lucrat ca webdesigner:

  1. Încearcă să faci site-urile cât mai simple. Nu încărca site-ul cu lucruri inutile pentru vizitator. Mulţi au tendinţa de a pune tot felul de countere si alte lucruri inutile pe site. Timpul de încărcare a paginii creşte, la fel şi timpul de randare a browserului, imi faci trafic degeaba dacă intru de pe mobil (şi plătesc la kb tranferaţi), plus că imi poţi bloca compul cu banere flash. Timpul pe care e dispus să-l aştepte un internaut să se încarce un site e undeva în jurul a 7-8 secunde, dacă site-ul tău depăşeşte acest timp, utilizatorul îi va acorda din start o bilă neagră înainte să mai vadă conţinutul.
  2. Testează-ţi site-ul în toate browserele. Ţine mai mult de accesibilitate, dar dacă browserul meu nu afişează cum trebuie pagina, cred că se alege praful şi de usability. Ştiu că a face un site compatibil cu majoritatea browserelor e dificil la început, dar când ai ceva experienţă nu o să ţi se pară un impediment. Pentru a face un site compatibil cu toate browserele trebuie doar să testezi site-ul pas cu pas în timpul creaţiei lui (în caz că îl faci de la zero). Eu personal lucrez în Firefox, şi dupa fiecare bucată de cod scris verific şi în celelate browsere: IE7 şi IE6. Chrome, Opera, Safari de obicei nu au probleme de randare, şi, dacă îţi merge în Firefox şi Internet Explorer sunt 99% şanse să nu ai probleme cu restul browserelor. Sfaturi găseşti aici.
  3. Oferă alternative de navigaţie. Asta se aplica în cazul meniurilor flash sau javascript. Deşi e puţin probabil ca cineva să nu aibă javascriptul activat, e bine să fi pregătit. La meniurile în flash probabilitatea ca cineva să nu aibă flash sau să aibă flash-ul dezactivat e mare (chiar eu foloseam în trecut FlashBlock – extensie de Firefox). De asemenea linkurile din footer-ul paginii pot fi foarte folositoare atunci când ai mult conţinut şi accesând linkurile din footer poţi scăpa de plăcerea de a da scroll la toata pagina.
  4. Structurează-ţi bine informaţia. Nu deruta utilizatorul cu titluri care nu au legătură cu conţinutul. Situaţii în care mai multe pagini au titluri asemănătoare trebuie de asemnea evitate. Utilizatorul va fi derutat şi nu va ştii ce să aleagă, mai bine ai grupa toate informaţiile pe o singură pagină. Informaţia ar trebui să fie concisă, evită pe cat posibil clişeele lungi şi plictisitoare.
  5. Ţine cont de regula literei F. După studii de usability, s-a ajuns la concluzia ca utilizatorul scanează pagina ca şi cum ar desena litera F: se uita la partea de sus (header), apoi în stânga (unde de obicei e meniul), scanează apoi conţinutul de la mijlocul paginii, iar la final îşi aruncă ochii în partea de sub meniu. Studiu ăsta a fost facut prin 2000 – 2003, în prezent nu cred că mai este foarte relevant în forma originală. Blogurile,de exemplu, au meniul pe partea dreaptă de obicei, eu prefer să cred ca această regulă se aplică acum şi pentru litera F în oglindă.
  6. Acces rapid la informaţii. Toate informaţiile importante de pe site-ul tău trebuie să fie tot timpul la un click distanţă, oriunde ai fi în site.
  7. Sitemap. Dacă structura site-ul este foarte complexă (site-ul conţine multă informaţie) şi punctul 4 nu e respectat, atunci o să scuteşti ceva timp vizitatorilor care pierd timp navigând printre secţiunile site-ului în speranţa că vor găsii ce vor.
  8. Search. Nu concep să existe site fără aşa ceva (exceptând site-urile cu 2-3 pagini). Google oferă aşa ceva gratuit, scuza cu “nu ştiu / nu am timp să implementez” nu mai ţine.
  9. Testează-ţi site-ul cu un prieten. Cea mai simplă metodă de vedea cum stai la capitolul usability, este să rogi pe cineva să navigheze pe site, sau să folosească aplicaţia web pe care ai facut-o. Ai fi suprins să vezi cum oamenii care văd site-ul / aplicaţia pentru prima oară să nu înţeleagă mare lucru din ea. Un astfel de test te ajută să îţi restructurezi meniurile şi linkurile mult mai intuitiv, şi chiar să redenumeşti anumite secţiuni al căror nume nu e foarte sugestiv.
  10. Foloseşte intens site-ul / aplicaţia creată. Pe lângă testul explicat la punctul 9, aceasta este iar o metodă bună de a face o aplicaţie sau un site mai uşor de folosit. Plecând de la Amdahl’s Law (trăiască dl. Vlăduţiu), în felul ăsta vei găsii lucrurile care lipsesc pentru a face utilizarea cât mai uşoară. De exemplu o să constaţi ca după fiecare pagină ai vrea să mergi înapoi, şi butonul de back e tocmai sus în meniu, lucru care nu ridică semne de întrebare la început, dar după ce ai lucrat cu site-ul/aplicaţia o să îi simţi lipsa şi o să-l adaugi şi în partea de jos.

Şi cred că să ma opresc din plictisit lumea aici. Aş mai putea găsi încă pe atâtea lucruri de care m-am lovit lucrând ca webdesigner, dar o să continui cu altă ocazie.

One thought on “Web – usability”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.