Overclocking. Corsair H80i și i5 2500K Sandy Bridge la 4.3Ghz

Corsair H80i preview

Unitatea mea de acasă face aproape 2 ani de când am cumpărat-o și deja începe să dea semne de oboseală de când am început să-mi editez pozele făcut cu DSLR-ul în Lightroom. Așadar se simțea nevoia de upgrade.

Prima idee – upgrade CPU, placă de bază și (eventual) RAM. Mă apuc de calculat prețurile cu cel mai bun i7 și constat că aș da mai mulți bani decât am plătit acum 2 ani pe tot sitemul.

Următoare idee – overclocking. Ca un uituc ce sunt, uitasem că acum 2 ani am plătit extra pentru a cumpăra componente care se pretează la overclocking. Singura componentă care nu era ok pentru așa ceva era cooler-ul pentru CPU (rulam cu cel stock de la Intel).

După 2 zile de întrebat și căutări scurte pe net am ajuns să-mi comand un Corsair H80i și m-am pus pe treabă. Ieri am reușit să termin lucrarea și aș vrea să-mi prezint concluziile:

CM Storm Scout:

  • Carcasă foarte solidă ca și construcție, arată fain și este bună pentru gameri (are mâner de cărat mai ușor la LAN party) dar stă prost la capitolul spațiu și flexibilitate în aranjarea componentelor
  • Nu ai spațiu deajuns pentru sisteme de răcire mari. H100i nu intră nicicum/niciunde (următoare carcasă o să fie aleasă pe principiu cât mai mare posibil, să pot să-mi montez un H100i)
  • H80i intră cu un singur ventilator montat doar sus (dar în funcție de placa de bază ai mari șanse să blocheze sloturile de alimentare pentru placa de bază și CPU fan) sau în spate (trebuie să renunți/muți ventilatorul cu leduri)
  • dacă te chinui să faci cable management, toată munca ta se pierde în secunda în care trebuie să schimbi ceva (pierdut vreo 2 ore numa să re-aranjez cablurile după ce am schimbat coolerul)
  • nu e o carcasă în care să poți să pui ușor H80i-ul cu ambele ventilatoare montate, așa că am renunțat să-l pun pe cel de-al doilea (nici măcar n-am găsit unde aș putea să-l alimentez pe placa de bază)

H80i:

  • radiatorul e foarte gros și pare foarte bine făcut. Pare foarte  robust și eficient în răcire.
  • șuruburile de prindere direct pe carcasă a radiatorului (fără să pui cel de-al doilea ventilator) lipsesc din kit – luni o să le caut la ceva magazine de DIY – până atunci am ceva improvizație de prost gust. (actualizare: Sunt șuruburi normale care se folosesc de obicei la carcase. N-am găsit ceva cu lungimea potrivită și am ajuns să folosesc ce aveam deja pe acasă deși par cam scurte)
  • furtunele cu care vine H80i-ul sunt destul de groase și opun destul de multă rezistență când îl așezi pe procesor
  • am avut nevoie să pun ceva șaibe la prinderea pe partea din spate a plăcii de bază după ce în primele primele teste îmi stătea cpu-ul peste 40ºC și în benchmark urca până la 80 de grade cu overclocking la 4Ghz.

Rezultate:

Înainte de upgrade procesorul rula cu coolerul stock la 3.3Ghz și stătea undeva pe la 42ºC în iddle/browsing. Când îl puneam la treburi ceva mai serioase (nu benchmark!) urca mai sus de 60ºC. Asta deși cam de două ori pe an curăț coolerul și schimb pasta termoconductoare.

După upgrade la H80i și overclock la 4.3Ghz, temperatura în iddle/browsing e de 35ºC și în forjă maximă timp îndelungat (benchmark) nu sare de 59ºC.

Momentan sunt mulțumit de treabă. Am reușit să-mi “upgradez” PC-ul cu investiții minime (am prins coolerul la ofertă ~ 290 lei). Nu mai mi-e frică că-mi prăjesc sistemul dacă forțez procesorul minute la rând și cred că i-am și prelungit durata de viață având în vedere temperatura de idle mai scăzută decât înainte.

Comezi utile de Linux învățate:

Pentru benchmark pe Linux am folosit sysbench. Instalat pe Ubuntu cu:

sudo apt-get install sysbench

Apoi rulat cu următoarea comandă:

sysbench --test=cpu --num-threads=4 --cpu-max-prime=20000 run

De reținut:

  • --num-threads l-am setat la 4 pentru că atâtea core-uri are CPU-ul meu.
  • --cpu-max-prime l-am crescut ușor (cu cât e mai mare cu atât durează mai mult testul). Am început cu 20 000 și am terminat cu 200 000. Creșteți cu câte puțin doar după ce sunteți siguri că procesorul nu se încălzește prea tare (am avut probleme să-l opresc la primele încercări și mi-am urcat CPU-ul pe la 80 de grade până am reușit să-l opresc)

Pentru test am folosit Terminator ca și consolă cu ecranul împărțit în 3 secțiuni:

  1. Monitorizare temperatură:
    watch -n 0.5 sensors
  2. Monitorizare load:
    htop
  3. Benchmark
    sysbench --test=cpu --num-threads=4 --cpu-max-prime=20000 run

Nu mă întrebați scoruri că pur și simplu nu m-au interesat. Voiam doar să mă asigur că nu-mi prăject procesorul

Ah, după overclock (și ceva setări de bios schimbate) nu-mi mai bootează Windows 7, dar who cares?! Linux-ul deja boot-ează o idee mai repede. Mașinile virtuale la fel. E tot ce-mi doream.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.