Ubuntu 11.10 + XFCE

De vreo doua zile mi-am instalat XFCE pe laptop. Foloseam, si inca mai folosesc, Ubuntu 11.10 si Unity. Cand sunt in work mode, dau logout si pornesc XFCE-ul. Economisesc cateva sute de MB de ram, si merge ceva mai repede.

Ca dezavantaje

  • interfata arata ca orice interfata veche de Linux, adica aiurea. Am stat vreo 10 minute numai sa potrivest teme de culori si fonturi sa se vada decent (inca nu sunt 100% multumit de fonturi dar nu mai am rabdare sa bibilesc la ele).
  • nu exista plugin pentru a schimba laytout tastaturii. Pluginul existent nu mai functioneaza dupa primul restart, si alte alternative nu prea ai. Teoretic ai putea sa rulezi comanda ‘setxkbmap ro‘ insa nici asta nu prea are efect la mine. Deci fara diacritice cat timp sunt in XFCE
  • unele aplicatii (in special cele de IM), pornesc de 2 ori, e posibil sa fie ceva probleme cu programele puse de mine la start up
  • nu face automount la toate partiile (de exemplu cele NFTS). In schimb face automount la toate chestii “removable” (stick-uri, hdd-uri externe, etc…) – sunt convins ca exista solutii destul de simple (dar momentan nu ma deranjeaza cand lucrez)

Avantaje:

  • foarte putine resurse consumate
  • apar toate iconite din system tray (cu Unity am pierdut cel putin jumate din ele)

Ca sa-l instalezi e foarte simplu

sudo apt-get install gdm xfce4

Daca aflati vreun trick pentru a rezolva treaba cu tastatura, sunt dispus sa renunt la Unity si pentru daily use (momentan folosesc XFCE doar cand lucrez).

UPDATE: cred că cea mai bună variantă rămâne Gnome Shell / Gnome Classic de la Linux Mint, varianta simplificată (similară cu Unity 2D dar care consumă mult mai puține resurse).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.