Taxa lunară de citit bloguri…

Varianta 1:

Zoso pune problema în felul următor…

Ca cititor înverşunat de bloguri aş fi dispus să plătesc o taxă lunară pentru a citi informaţii de calitate. Aş cumpăra şi ziare, dacă aş găsi ceva interesant de citit în ele.

De la ziare mi-am luat gândul că vor deveni vreodată interesante. Blogurile în schimb oferă multe articole de calitate.

Varianta 2:

Eu unul aş prefera să se adune mai mulţi bloggeri care să pornească un blog colectiv, cu taxă lunară. În felul ăsta se rezolvă mai multe probleme:

 • cei care scriu pe blogul personal nu mai sunt nevoiţi să îşi sacrifice blogul personal pentru testul cu taxa lunară
 • şansele de a aduna mai mulţi cititori sunt mai mari (fiecare autor de pe blogul colectiv se presupune că vine cu gaşca lui de cititori fideli)
 • dacă testul cu blog-ul colectiv e un succes, lumea nu va mai fi atât de speriată când se va pune în aplicare şi pe blogurile personale, va exista deja un precedent şi lumea va fi obişnuită cu ideea

În felul acesta s-ar crea un fel de ziar, gazeta de bloguri, pe care lumea ar fi dispusă să dea banii. Fiind mai mulţi cei care scriu atunci şansele de a oferi cel puţin un articol interesant pentru toţi cei care s-au abonat.

Concluzia:

Indiferent de varianta care s-ar pune în aplicare, întrebarea care mă macină este dacă se va schimba ceva în stilul de a scrie articole dacă se impune aceasta taxă. Din moment ce o să ceară bani, o să se simtă cumva obligaţi să ofere publicului ce vrea să citească, chiar dacă nu e chiar ceea ce ar fi scris în mod normal?

Mai aveţi cumva voi alte idei sau păreri?

3 thoughts on “Taxa lunară de citit bloguri…”

 1. Eu as ramane la varianta “free content” sustinut cu advertisement. Pe mine nu m-au deranjat niciodata reclamele si inca se poate castiga un trai decent in sistemul asta. Dovada chiar bloggerii in cauza care traiesc (unii) chiar bine de pe munca lor de “scriitori”. Cu toate ca platesc pentru scripturi sau unele chestii, as renunta sa citesc un blog, daca s-ar pune taxa in cauza. nu este problema ca unul ar cere banii, sa fie ei sanatosi. Problema este ca, daca mai multi bloggeri de pilda de top fac asta, va fi o ‘moda’. Asta ar inseamna pentru mine, cea care “scaneaza” cel putin 50 de bloguri zilnic, deja ceva mai multi bani ce s-ar duce lunar pe bucuria de a citi.

  1. De aia am propus blogul colectiv ca solutie initiala. Sau macar o retea de bloguri, platesti un singur abonament, si citesti mai multe bloguri din retea 🙂

 2. Mi se pare interesanta si buna ideea.

  In general mi se pare ca prea ne-am invatat cu narav sa obtinem, totul gratis pe internet. Nu are repercusiuni numai pe internet, ci si ca gandire generala a oamenilor.
  Nu zic, sunt chestii care sa ramana gratis. Dar de baza. Pentru orice cantitate si calitate in plus sa platesti.

  Dar va fi greu sa se schimbe tendinta actuala. Nu mai inveti de-acuma utilizatorii sa plateasca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.